Informatie voor kinderen

Elk kind maakt wel eens iets mee in het leven waardoor hij of zij zich verdrietig, bang of boos voelt. Meestal gaat dat gevoel vanzelf weer over maar soms niet. Soms blijf je je naar voelen door hetgeen er gebeurd is of nog steeds gebeurt. Je voelt je dan steeds minder vaak blij en gaat steeds vaker nare dingen over jezelf denken.

Als je iets wilt doen aan datgene waar je last van hebt dan kun je bij mij komen zodat we er voor kunnen zorgen dat je je weer fijn voelt. We gaan onderzoeken wat je denkt en voelt en hoe je reageert op je probleem. Als je nog jong bent doen we dat vooral door te spelen, te tekenen of te bouwen of iets anders te doen wat je leuk vindt. Ben je al wat ouder dan vinden veel kinderen het prettig om te praten en soms een spelletje te doen.

Om je een idee te geven waar veel kinderen die bij mij komen last van hebben, zal ik wat voorbeelden geven. Maar het kan best zijn dat het voor jou weer net even anders is..

  • Nare gevoelens, zoals onzekerheid, bang, boos, verdriet, machteloosheid, schuldgevoel, schaamte of een gevoel dat er niet goed uit kan..

  • Ellendige gedachten: dat ze niet goed kunnen leren, dat niemand ze aardig vindt of van ze houdt, dat ze niet weten wat ze willen of wat ze ergens van vinden..

  • Onhandig gedrag: ze weten niet hoe ze vrienden kunnen maken, ze weten het verschil niet tussen plagen en pesten, ze durven niets te vertellen of te vragen..

  • En daarom worden ze heel snel boos en krijgen ze steeds ruzie, of juist andersom; ze worden gepest en zouden wel eens heel duidelijk iets tegen diegene willen zeggen, maar ze durven niet..

  • Hun ouders zijn gescheiden en ze zijn daar verdrietig of boos om en vinden het lastig om met de situatie om te gaan..

  • Heel gevoelig zijn; ze weten precies wat iemand anders voelt en vinden het moeilijk om te weten wat ze nou zelf denken en willen. Ze hebben vaak last van lawaai en drukke kinderen. Ze worden daar zelf ook druk van of juist heel stil..

  • Bang voor: de dokter, een spreekbeurt, boze juffen en meesters, bang om fouten te maken, om alleen naar school te gaan of nog iets anders..

  • Iets naars dat ze gezien of meegemaakt hebben waardoor ze er steeds aan denken en de beelden zien zonder dat ze dat willen..

Als je ouders het goed vinden dat je naar mij toekomt dan maken zij een afspraak voor jou. Eerst komen zij zelf naar mij toe om te vertellen wat ze merken en vinden van datgene waar je last van hebt en hoe je als baby en peuter was. Daarna kom jij een aantal keer bij mij om te spelen en te praten. Als het probleem veel met school te maken heeft, bel ik je juf of meester of ga ik bij ze langs om te kijken hoe ze jou kunnen helpen.

Je zult merken dat het fijn is om iets aan je probleem te doen en dat je je snel sterker en blijer voelt!

Wat is EMDR?

Met je ogen bewegen tot het weg is

Er zijn kinderen die nare dingen hebben meegemaakt zoals bijvoorbeeld een auto ongeluk, ze hebben in het ziekenhuis gelegen, ze zijn gepest of iets anders. Ze zijn vaak erg geschrokken en hebben zich heel naar gevoeld.

Veel kinderen vinden het raar dat ze last blijven houden van iets wat toch misschien al een poos geleden gebeurd is. Dat komt omdat de gebeurtenis zo heftig was dat je het niet goed kon verwerken.

Stel dat je hoofd een ladekast is met in elk laatje een herinnering. Als je iets naars hebt meegemaakt, betekent dat eigenlijk dat er een laatje openstaat, omdat er rommel in zit. Met EMDR gaan we samen de laatjes opruimen, zodat ze weer dicht kunnen en je geen last meer hebt van de nare herinnering.

Hoe gaat dat, zo’n EMDR behandeling?

Eerst zal ik je vragen om te vertellen wat er gebeurd is. En dan om het verhaal stil te zetten (net zoals je ook doet bij een film) op het plaatje dat je nu nog het akeligst vindt. Ook kan ik je vragen om dat plaatje te tekenen.

Terwijl jij je op het nare plaatje in je hoofd (of de tekening) en wat je daar nu bij denkt en voelt concentreert, doe je tegelijkertijd iets anders:

  • met je ogen mijn vingers volgen, die voor je gezicht heen en weer bewegen of
  • luisteren naar klikjes via een koptelefoon of
  • ik klop met zachte tikjes op jouw knieën of jouw handen

Tussendoor vraag ik telkens: “wat merk je?” of “ wat komt er in je op?” . Soms zie je beelden voor je van de gebeurtenis. Of je moet ineens ergens aan denken. Ook kun je je verdrietig, bang of boos voelen. Of je merkt dat er van alles in je lijf gebeurt: kriebel in je keel of pijn in je buik bijvoorbeeld. Dat vertel je dan. En wanneer je niets meer merkt zeg je gewoon “niks”. De behandeling gaat door totdat je naar het plaatje in je hoofd of de tekening kunt kijken zonder het vervelend te vinden. Totdat het je niets meer doet.

Als het klaar is vertellen kinderen mij vaak dat ze zich weer blij voelen. Dat ze weer zin hebben om te spelen, naar school te gaan, dat ze meer energie hebben en meer zin hebben om leuke dingen te doen.

Abonneer op mijn nieuwsbrief

Contactgegevens

 Ingrid Dodde

Dorpsstraat 79
2361 AX Warmond

06 – 128 93 618

De Praktijk voor Integratieve Kindertherapie is ingeschreven bij de KvK onder nummer 27351403